Πώς μπορεί η φύση να βοηθήσει στο άγχος ;

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, τα προβλήματα που σχετίζονται με το άγχος είναι από τα πιο διαδεδομένα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην Ελλάδα, οι επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν  ολοένα να αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που υποφέρουν ή έχουν υποστεί άγχος ( κρίσεις πανικού, φοβίες, αγοραφοβία, κοινωνική φοβία ,γενικευμένη αγχώδη διαταραχή ).

Το άγχος και η κατάθλιψη συμβαδίζουν συχνά με χέρι. Στην πραγματικότητα, περίπου οι μισοί άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη παρουσιάζουν επίσης συμπτώματα που σχετίζονται με το άγχος .

Υπάρχουν διάφορες μορφές θεραπείας για τις διαταραχές άγχους, παρόλο που μόνο το ένα τρίτο των ανθρώπων με αυτή την κατάσταση αναζητούν θεραπεία. Σε κάθε περίπτωση, η διατροφή διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του άγχους .

Μια ισορροπημένη διατροφή, σωστή ενυδάτωση, περιορισμός της κατανάλωσης καφεΐνης και αλκοόλ αποτελούν μέρος μιας σωστής συνήθειας. Αλλά υπάρχουν και άλλες εκτιμήσεις που μπορούν να γίνουν. Για παράδειγμα, οι πολύπλοκοι υδατάνθρακες μεταβολίζονται πιο αργά και βοηθούν να διατηρήσετε χαμηλά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, συντελούν να διατηρήσετε την ηρεμία σας.

Μια δίαιτα πλούσια σε δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά και φρούτα είναι πιο υγιεινή από την πρόσληψη απλών υδατανθράκων που βρίσκονται στα επεξεργασμένα τρόφιμα. Είναι επίσης σημαντικό να μην παραλείψετε τα γεύματα. Κάτι τέτοιο θα είχε ως αποτέλεσμα ξαφνικές μεταβολές των επιπέδων σακχάρου στο αίμα που με τη σειρά τους θα αυξήσουν την ευερεθιστότητα και επομένως θα προκαλέσουν άγχος .

Ο άξονας εντέρου-εγκεφάλου είναι εξίσου σημαντικός δεδομένου ότι ένα μεγάλο ποσοστό (περίπου 95%) υποδοχέων σεροτονίνης βρίσκεται στα τοιχώματα του εντέρου. Πολλές μελέτες εξετάζουν τον πιθανό ρόλο των προβιοτικών στη θεραπεία του άγχους και της κατάθλιψης .

Τα τρόφιμα που μπορούν να βοηθήσουν στην ηρεμία του άγχους

Ίσως να εκπλαγείτε να μάθετε ότι ορισμένα τρόφιμα μπορούν να μειώσουν το άγχος .

  • Στις γάτες, οι δίαιτες με ανεπάρκεια μαγνησίου έχουν αυξήσει αγχογενείς συμπεριφορές. Τρόφιμα πλούσια σε μαγνήσιο μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο ήρεμοι. Παραδείγματα μπορεί να είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι και τα κάρδαμο. Άλλες πηγές μαγνησίου περιλαμβάνουν τα όσπρια, τους σπόρους, τα δημητριακά ολικής άλεσης και τους ξηρούς καρπούς.
  • Τρόφιμα πλούσια σε ψευδάργυρο όπως στρείδια, κάσιους, συκώτι, κρέας και κρόκοι αυγών μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους .
  • Ορισμένα τρόφιμα, όπως ο σολομός και άλλα “λιπαρά” ψάρια, περιέχουν ωμέγα 3. Η μελέτη που διεξήχθη σε ομάδα φοιτητών ιατρικής το 2011 ήταν από τις πρώτες που έδειξαν ότι τα ωμέγα-3 συμβάλλουν στη μείωση του άγχους . Πριν από αυτή την έρευνα, το αντικαταθλιπτικό αποτέλεσμα αυτών των λιπαρών οξέων είχε ήδη τονιστεί.
  • Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychiatry Research  πρότεινε μια συσχέτιση μεταξύ των προβιοτικών τροφών και της μείωσης του κοινωνικού άγχους.
    Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε προβιοτικά, όπως τουρσιά, ξινολάχανο και κεφίρ, φαίνεται να ευνοεί μια συνολική βελτίωση.
  • Τα σπαράγγια είναι γνωστά για το ότι αποτελούν μια υγιεινή τροφή. Μετά από μια σειρά ερευνών, η κινεζική κυβέρνηση ενέκρινε τη χρήση εκχυλίσματος σπαραγγιού, που θεωρείται ένα φυσικό συστατικό, χρήσιμο για τις ιδιότητες του κατά του άγχους .
  • Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Β όπως αβοκάντο και αμύγδαλα
    Αυτές οι “υγιείς” τροφές διεγείρουν την απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη. Μπορούν επομένως να είναι ένα ασφαλές και εύκολο πρώτο βήμα για τη διαχείριση του άγχους .Τα αντιοξειδωτικά έχουν αγχολυτική λειτουργία;

    Πιστεύεται ότι η παρουσία άγχους σχετίζεται με μια γενική μείωση των επιπέδων αντιοξειδωτικών. Είναι επομένως φυσικό να υποθέσουμε ότι η λήψη τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του άγχους . Μια μελέτη του 2010 εξέτασε το αντιοξειδωτικό περιεχόμενο σε διάφορες κατηγορίες τροφίμων όπως τα μπαχαρικά, τα βότανα, τα ποτά και τα συμπληρώματα. Μεταξύ των τροφίμων που θεωρούνται πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά, το USDA (Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ) περιλαμβάνει:

    • φασόλια
    • Φρούτα : μήλα (Gala, Granny Smith, Red Delicious), δαμάσκηνα, κεράσια
    • Μούρα : βατόμουρα, μύρτιλο, σμέουρα
    • Αποξηραμένα φρούτα : καρύδια, πεκάν
    • Λαχανικά : αγκινάρες, λάχανο, σπανάκι, παντζάρι, μπρόκολο
    • Μεταξύ των μπαχαρικών με αντι-άγχους και αντιοξειδωτικές ιδιότητες συμπεριλαμβάνονται ο κουρκουμάς και το τζίντζερ

    Βελτιώστε την ψυχολογική υγεία μέσω της διατροφής

    Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία εάν τα συμπτώματα του άγχους είναι ενοχλητικά και / ή υπάρχουν για περισσότερο από δύο εβδομάδες.
    Επιπλέον μαζί με τη θεραπευτική προσέγγιση  θα ήταν χρήσιμο να αξιολογήσετε από κοινού μια πιθανή προσαρμογή του τρόπου διατροφής.
    Αν και η εστίαση στο είδος των τροφίμων δεν αντικαθιστά τη θεραπεία, η σχέση μεταξύ φαγητού, άγχους και διάθεσης λαμβάνει μεγάλη προσοχή από τον επιστημονικό κόσμο.
    Στην πραγματικότητα, η έρευνα που αποσκοπεί στην εκτίμηση του ρόλου της διατροφής στην ψυχολογική ευημερία είναι όλο και συχνότερη.

    Πηγή: http://www.health.harvard.edu/

    Ψυχολογική συμβουλευτική- Ομοιοπαθητική Θεραπεία

    Αν ψάχνετε για βοήθεια σε προβλήματα άγχους, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας ή τηλεφωνήστε μας στο 2106892263 & 2106894523