Άγχος και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Στρες, άγχος και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Δεν είναι ξεκάθαρο πώς το άγχος, το στρες και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ((ΣΕΕ – αγγλικά: irritable bowel syndrome – IBS) ή Σπαστική εντεροκολίτιδα ) σχετίζονται μεταξύ τους – ή ποιο  έρχεται πρώτα – αλλά μια σειρά μελετών έχει επιβεβαιώσει ότι αυτές οι συνθήκες τείνουν να συνυπάρχουν.

“Εάν πραγματοποιηθεί μια διαγνωστική συνέντευξη, είναι πιθανό να επιβεβαιωθεί ότι περίπου το 60% των ασθενών με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου πληροί τα κριτήρια μιας ή περισσοτέρων ψυχολογικών διαταραχών”, λέει ο Δρ. Edward Blanchard, καθηγητής ψυχολογίας στο New York State University στο Albany.

Η συνηθέστερη ενόχληση σύμφωνα με τον Blanchard σε άτομα με ΣΕΕ είναι η Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή. Πιστεύεται ότι περισσότερο από το 60% των ασθενών με κολίτιδα πάσχουν από γενικευμένη διαταραχή άγχους . Ένα ποσοστό 20% από την κατάθλιψη και το υπόλοιπο από άλλες διαταραχές.

Άγχος και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Ανεξάρτητα από το αν πάσχουν από κολίτιδα ή όχι, τα ανήσυχα άτομα τείνουν να αγχώνονται περισσότερο για θέματα υγείας, χρήματος και σταδιοδρομίας, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση για τις διαταραχές άγχους . Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν προβλήματα στομάχου, τρόμο, μυϊκούς πόνους, αϋπνία, ευερεθιστότητα και ζάλη.

Υπάρχουν αρκετές θεωρίες που επιχειρούν να εξηγήσουν τη σχέση μεταξύ του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, του άγχους και του στρες:

  • Αν και ψυχολογικά προβλήματα όπως το άγχος δεν προκαλούν άμεσα ΣΕΕ, οι άνθρωποι που υποφέρουν από αυτό μπορεί να είναι πιο ευαίσθητοι σε συναισθηματικά προβλήματα.
  • Το άγχος και το στρες μπορούν να κάνουν το νου πιο «ευάλωτο» και δεκτικό σε σπασμούς του  εντέρου .
  • Το ΣΕΕ μπορεί να διεγερθεί από τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο με τη σειρά του επηρεάζεται από το άγχος .

Διαχειριστείτε το άγχος και το στρες

Η διαχείριση του άγχους  μπορεί να αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην πρόληψη ή την ανακούφιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου . Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τεχνικές χαλάρωσης όπως διαφραγματική αναπνοή ή οπτικοποίηση (imagery) καταπραϋντικών σκηνών ή εικόνων. Άλλοι μειώνουν το άγχος κάνοντας ευχάριστες δραστηριότητες, όπως μιλώντας σε έναν φίλο, διαβάζοντας, ακούγοντας μουσική ή ψωνίζοντας.

Η τακτική άσκηση, η ξεκούραση και μια καλή διατροφή μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της έντασης.

Είναι χρήσιμο να δοκιμάσετε διαφορετικές τεχνικές διαχείρισης του άγχους για να καταλάβετε ποια μπορεί να συμβάλει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων σας. Αν, ωστόσο, τα συμπτώματα του άγχους και του στρες δεν μειώνονται, μπορεί να είναι χρήσιμο να ζητήσετε βοήθεια από έναν επαγγελματία ειδικό της υγείας.. Βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε κατάλληλη ιατρική θεραπεία για τα συμπτώματα του συνδρόμου όπως δυσκοιλιότητα ή διάρροια. Στη συνέχεια, συζητήστε με το γιατρό σας τη δυνατότητα επικοινωνίας με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Οι άνθρωποι που πάσχουν από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου “πρέπει πρώτα να επικοινωνήσουν με το γιατρό τους”, λέει ο Blanchard. “Στη συνέχεια θα πρέπει να έλθουν σε επαφή με έναν ψυχοθεραπευτή εάν η ιατρική θεραπεία δεν είναι αποτελεσματική”

Χρήσιμες θεραπείες για σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Ο Blanchard λέει ότι τα δύο τρίτα των ασθενών που πάσχουν από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου τείνουν να βελτιώνονται μέσω απλών διαιτητικών αλλαγών και φαρμακολογικής παρέμβασης. Η υπόλοιπη ομάδα, με τα σοβαρότερα συμπτώματα, είναι οι καλύτεροι  υποψήφιοι για ψυχολογική θεραπεία. “Χωρίς αυτή την παρέμβαση, οι ασθενείς δεν φαίνεται να
μπορούν να βγουν από το πρόβλημα που υποφέρουν”.

Η Ομοιοπαθητική θεραπεία  έδειξε αποτελέσματα σε πολλούς ανθρώπους στην βελτίωση  των συμπτωμάτων του συνδρόμου, όπως επίσης και οι Συμπεριφορικές τεχνικές
όπως η Νευροανάδραση και η Βιοανάδραση. Μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο να συμμετέχετε σε μια ομάδα αυτο-βοήθειας που αποτελείται από άτομα με ΣΕΕ ή άλλα πεπτικά προβλήματα.
Μια ομάδα μπορεί να είναι ένας χώρος αυτο-ανοίγματος και αμοιβαίας υποστήριξης.

Πηγή: WebMD, LLC

Ψυχολογική συμβουλευτική- Ομοιοπαθητική Θεραπεία

Αν ψάχνετε για βοήθεια σε ψυχοσωματικά προβλήματα, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας ή τηλεφωνήστε μας στο 2106892263 & 2106894523